Srdci škodí nadměrný příjem kalorií, konzumace
Česká kuchyně Snídaně |
Samotný příjem nasycených tuků, pokud není extrémní, ale negativní vliv na zdraví srdce a cév nemá.
Omega-3 mastné kyseliny vyskytující se v tučných rybách snižují riziko onemocnění chorobami srdce a cév, platí to jen v případě, že je člověk konzumuje v pestré stravě.
U farmaceutických preparátů se je účinek minimální nebo žádný.
„Tuky byly dlouhodobě obviňovány z nárůstu obezity a počtu onemocnění srdce, ale někteří vědci teď začínají říkat, že neexistují důkazy a že je tuk démonizován neprávem, zatímco na vině jsou jednoduché cukry, které jsou dnes téměř ve všech potravinách,“ uvádí list Daily Mail citující vědce z Cambridgeské univerzity. O nesprávném démonizování nasycených tuků hovořili také vědci ze Švédska.
„Po čtyřech desetiletích doporučování omezení příjmu nasycených tuků z másla, smetany a masa máme paradoxně mnohem více onemocnění srdce a cév“.
Máslo a jiné nasycené tuky samy o sobě oběhové soustavě neškodí. Přibývá kritických hlasů, které varují před konzumací ztužených rostlinných tuků a především jednoduchých cukrů.
Sociální sítě